Μινωική Γη

image1profile

Oι δρόμοι του λαδιού χαράχτηκαν από τους Μινωίτες, πέρασαν από την Ελλάδα, για να καταλήξουν στα παράλια της Μεσογείου και να μεταδώσουν την αξία της ελιάς. Η ΖΑΚΡΟΣ, στην ανατολική εσχατιά της Κρήτης, ανέδειξε ένα από τα σημαντικότερα εμπορικά και πολιτιστικά κέντρα του μινωικού πολιτισμού, όπου άνθρωποι και ελαιόδεντρα συμβιώνουν πάνω από 3500 χρόνια. Τα σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα επιβεβαιώνουν τις εικασίες και πλουτίζουν το τόπο μας.

Όταν ο αρχαιολόγος Ν. Πλάτωνας ανακάλυψε την μινωική έπαυλη της Κάτω Ζάκρου, ανέσυρε από το πηγάδι του ανακτόρου βρώσιμες ελιές συντηρημένες μερικούς αιώνες μέσα σε πήλινο κύπελλο, ως προσφορά στους θεούς … Το ελαιόλαδο ήταν ανέκαθεν βασικό στοιχείο της καθημερινής διατροφής. « Ο της ελαίας καρπός μέγιστον αγαθόν» έλεγαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι. Στα συμπόσια προσέφεραν στους συνδαιτημόνες ως πολύτιμα δώρα αρωματισμένα λάδια , για την περιποίηση του σώματος και τις θεραπευτικές ιδιότητες.

Σήμερα σε επιστημονικά συνέδρια , σε εκθέσεις και εκδηλώσεις, αναγνωρίζεται η αξία και η συμβολή του ελαιόλαδου στην καλή υγεία με τεκμηριωμένες απόψεις. Η Κρητική διατροφή, που έχει ως βασικό στοιχείο το ελαιόλαδο, καθιερώθηκε με εμπιστοσύνη. Με τα υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά διεκδικεί την καταξίωσή του στην παγκόσμια γαστρονομική θέση, όπου του αξίζει..


divider