Το τοπίο της Ζάκρου

Οι ήπιες κλιματολογικές συνθήκες ευνοούν την καλλιέργεια της ελιάς από την αρχαιότητα. Η επαρκής άρδευση από τα νερά των διάσπαρτων πηγών, επιδρά στη βλάστηση, στην καρποφορία και στην καλή ποιότητα του ελαιοκάρπου. Αιωνόβια μινωικά δέντρα με τους χαρακτηριστικούς κορμούς, καλλιεργούνται ακόμη και σήμερα προσφέροντας στους ντόπιους τους ευλογημένους καρπούς. Η πολύτιμη τεχνογνωσία των προγόνων, που μεταδίδεται στις επόμενες γενιές αποτελεί εγγύηση παραγωγικής και ποιοτικής ελαιοκομίας.

Τα αρχαιολογικά ευρήματα στο μινωικό ανάκτορο της Κάτω Ζάκρου αποκαλύπτουν τους δεσμούς της ελιάς του χθές με το σήμερα.
Οι πολύτιμες εμπειρίες των γενεών στην ελαιοκομία σφυρηλατήθηκαν στον πέρασμα των αιώνων. Αρχαία ελαιοτριβεία, διάσπαρτες λαξευμένες μυλόπετρες, υποτυπώδη πιεστήρια, ιππήλατες φάμπρικες, σύγχρονος Ελαιουργικός Συνεταιρισμός, σφραγίζουν τη συνέχεια της παραγωγής λαδιού στην περιοχή. Κάτω από ιδανικές κλιματολογικές και εδαφικές συνθήκες το τοπίο κατακλύζεται από ποτιστικούς καρποφόρους ελαιώνες κορωνέικης ποικιλίας.


divider


divider